18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

8:20: ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Οι ηγέτες των υποστηρικτών της δημοκρατίας στην Αίγυπτο, προγραμματίζουν για σήμερα στο Κάιρο, πορεία θριάμβου, για να γιορτάσουν την πτώση του προέδρου Μουμπάρακ.

Οι πορείες που θα ξεκινήσουν από διάφορες περιοχές του Καΐρου, αναμένεται να συναντηθούν αμέσως μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής.Ανάλογη διαδήλωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και στην πόλη της Αλεξάνδρειας. Εκτιμάται ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις και σύμφωνα με τους διοργανωτές ένας από τους στόχους είναι η προστασία της επανάστασης και η υπενθύμιση των αιτημάτων τους.

Αντιδιαδηλώσεις σχεδιάζουν και οι υποστηριχτές του πρώην πρόεδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ, οι οποίοι όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία θα φορούν μαύρα.

Η ζωή στην Αίγυπτο εξακολουθεί να μην έχει βρει  τους ρυθμούς της, με τα τάνκς να παραμένουν στους δρόμους, οι τράπεζες να είναι κλειστές, όπως  επίσης και τα σχολεία, ενώ εξακολουθούν να πραγματοποιούνται απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης,    μια από τις ηγετικές μορφές της αντιπολίτευσης, μιλώντας στο BBC κάλεσε του διαδηλωτές να συνεχίσουν να ασκούν πίεσεις στο στρατό για να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι ο στρατός δεν έχει φιλοδοξίες για να παραμείνει στην εξουσία και τόνισε πως επιθυμεί να παραδώσει την εξουσία στα πολιτικά κόμματα όταν αυτά θα είναι αρκετά δυνατά προκειμένου να μην καταρρεύσουν.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό οι πρώην υπουργοί  Τουρισμού, Ζουχαίρ Γκαράνα, Στέγασης, Αχμεντ ελ Μαγράμπι, και Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ Αντλι, καθώς και ο μεγιστάνας του χάλυβα Αχμεντ Εζ, συνελήφθησαν σήμερα και τέθηκαν υπό κράτηση με απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας, δήλωσε δικαστική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.  Και οι τρεις υπουργοί κατηγορούνται για υπεξαίρεση και κατασπατάληση δημόσιων πόρων, διευκρίνησε η πηγή.

11:10: ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μπάντι, κάλεσε σήμερα τους Αιγύπτιους να διαφυλάξουν τα κεκτημένα της επανάστασης από “τυχοδιώκτες” που ενδεχομένως να θελήσουν να τα εκμεταλλευθούν.

Επίσης διαβεβαίωσε ότι η Αδελφότητα δεν φιλοδοξεί να κερδίσει την προεδρία ή να διεκδικήσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο όταν θα διεξαχθούν οι εκλογές που υποσχέθηκε ο στρατός.

12:40: ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ αφενός για να γιορτάσουν την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ και αφετέρου για να πιέσουν τη στρατιωτική ηγεσία να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

«Αν δεν απελευθερωθούν οι συλληφθέντες των ημερών της εξέγερσης, καθώς επίσης και οι πολιτικοί κρατούμενοι, δεν θα πειστούμε ότι ο στρατούς είναι ειλικρινής όσον αφορά στις υποσχέσεις για πολιτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Μοχάμεντ Γουέικτ, ένας από τους οργανωτές των διαδηλώσεων.

Οι διαδηλωτές ανεμίζοντας αιγυπτιακές σημαίες, άρχισαν από το πρωί να συγκεντρώνονται με γιορτινή διάθεση στην πλατεία Ταχρίρ, η οποία ωστόσο είναι περικυκλωμένη από τανκς και πεζούς στρατιώτες, που ελέγχουν την ταυτότητα όποιου μπαίνει στην πλατεία. Ο στρατός πάντως, συμμετέχει στην γιορτή, με μια στρατιωτική ορχήστρα.

15:05: ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Το Ανώτατο Συμβούλιο των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων έφτιαξε σελίδα Facebook και μέχρι σήμερα έχει περισσότερους από 66.000 “φίλους”. Η σελίδα του στρατού δημιουργήθηκε “ως μέρος της πίστης του ότι η γόνιμη συνεργασία με τους Αιγύπτιους νέους την περίοδο αυτή σίγουρα θα συνεισφέρει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της αγαπημένης μας Αιγύπτου”, όπως αναφέρεται στη σελίδα του στο Facebook.

Προς το παρόν ο στρατός δεν έχει ανοίξει λογαριασμό και στο Twitter.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Σχεδόν 450.000 άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει το κείμενο που προωθεί μέσω του διαδικτύου η μη κυβερνητική οργάνωση Avaaz, με το οποίο ζητά από τις χώρες της G20, να “παγώσουν” τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

Μέλη της οργάνωσης διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι, απέναντι από τον πύργο του Άιφελ, κρατώντας ένα πανό, στα γαλλικά και στα αγγλικά, στο οποίο έγραφαν “παγώστε τώρα τα δισεκατομμύρια του Μουμπάρακ”. Πίσω τους είχαν στήσει σε σχήμα πυραμίδας μια πυραμίδα από ψεύτικες πλάκες χρυσού.

“Ζητούμε από τους υπουργούς Οικονομικών της G20, που θα συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι, να παγώσουν άμεσα τα περιουσιακά του στοιχεία για να μη χαθούν. Μετά θα πρέπει να ερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο απέκτησε αυτά τα χρήματα και να τα αποδώσουμε στον αιγυπτιακό λαό”, εξήγησε ο Άλεξ Γουίλκς, μέλος της Avaaz.

“Ο Χόσνι Μουμπάρακ ενδέχεται να έχει κλέψει έως και 70 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε τριάντα χρόνια”, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση, που βασίζεται σε στοιχεία του αραβικού Τύπου.

Μέχρι στιγμής η Ελβετία είναι η μόνη χώρα που έχει αποφασίσει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου και του περιβάλλοντός του που ενδέχεται να βρίσκονται στο έδαφός της.

This entry was posted in ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΝΕΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *