18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

12:50: ΙΡΑΝ: Χιλιάδες οπαδοί του ιρανικού καθεστώτος συγκεντρώθηκαν για την προσευχή της Παρασκευής στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, φωνάζοντας «Θάνατος στον Μουσαβί, θάνατος στον Καρουμπί», «Οι Μουσαβί και Καρουμπί πρέπει να κρεμαστούν». Μετά την προσευχή, θα ακολουθήσει πορεία «μίσους και οργής» εναντίον των δύο ηγετών της αντιπολίτευσης.

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή μιας μεγάλης διαδήλωσης, προκειμένου ο κόσμος να εκφράσει «το μίσος, το θυμό και την απαρέσκειά του για τα άγρια εγκλήματα των ηγετών της αντιπολίτευσης». Ανάλογες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και σε πόλεις της επαρχίας.

14:40: ΙΡΑΝ: Ανώτερος Ιρανός κληρικός δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να απαγχονιστούν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, διότι η επιρροή τους είναι ήδη ανύπαρκτη. Οι δηλώσεις υποδηλώνουν την απροθυμία του καθεστώτος να κάνει μάρτυρες τους ηγέτες του Πράσινου κινήματος.

Ο επικεφαλής των προσευχών της Παρασκευής αγιατολάχ Αχμάντ Τζανατί, ο οποίος ηγείται του κρατικού Συμβουλίου των Φρουρών, δήλωσε πως οι εκκλήσεις για τον απαγχονισμό των Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί είναι επιπόλαιες διότι οι ίδιοι και το κίνημά τους είναι ήδη νεκροί. “Σ’ αυτούς που ζητούν την εκτέλεσή τους, λέω ότι έχουν ήδη εκτελεστεί. έχουν χάσει όλη την αξιοπιστία και το κύρος τους, έχουν χάσει τα πάντα”, δήλωσε ο Τζανατί.

Στο μεταξύ, το Ιράν ζήτησε συγγνώμη από την Ισπανία για τη σύλληψη του προξενικού εκπροσώπου της στην Τεχεράνη, αποσοβώντας έτσι μια διπλωματική κρίση, δήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη πηγές του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ισπανία είχε απειλήσει να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Ιράν για διαβουλεύσεις, αν η Τεχεράνη δεν ζητούσε συγγνώμη για τη σύλληψη του Ινάσιο Πέρεθ-Κάμπρα τη Δευτέρα, την ώρα που περπατούσε σε περιοχή όπου διεξαγόταν μια συγκέντρωση. Ο Ισπανός διπλωμάτης είχε κρατηθεί πάνω από τέσσερις ώρες προτού αφεθεί ελεύθερος.

Το Ιράν παραβίασε τη Συνθήκη της Βιέννης που διέπει τις διπλωματικές σχέσεις επειδή δεν ενημέρωσε τον Πέρερ-Κάμπρα για τους λόγους της σύλληψής του, δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ. Ο Ιρανός ομόλογός της Αλί-Ακμπάρ Σαλεχί της τηλεφώνησε χθες και εκείνη “αποδέχθηκε” τη συγγνώμη του, δήλωσαν οι πηγές στο ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών.

This entry was posted in ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΝΕΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *