18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

8:00: ΜΠΑΧΡΕΪΝ: Μια ημέρα μετά και την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Μπαχρέιν, τα μάτια του κόσμου είναι και πάλι στραμμένα στην περιοχή. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την οποιαδήποτε συγκέντρωση, ωστόσο όπως φαίνεται οι εντολές της θα αγνοηθούν με αφορμή τις κηδείες σήμερα των τεσσάρων σιιτών διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις.

Κατά τις χθεσινές συγκρούσεις στην πλατεία Μαργαριταριού, τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές βρήκαν το θάνατο σε μάχες με την αστυνομία, ενώ όπως καταγγέλλεται υπάρχουν περισσότεροι από 230 τραυματίες, δεκάδες συλληφθέντες, ενώ τουλάχιστον 60 αγνοούνται.

9:37: ΜΠΑΧΡΕΪΝ: Χιλιάδες σιίτες μουσουλμάνοι παρίστανται στις κηδείες των διαδηλωτών που έχασαν χθες τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία. Οι κηδείες των 4 θυμάτων παίρνουν τη μορφή συλλαλητηρίου με τον κόσμο να φωνάζει συνθήματα κατά της κυβέρνησης, ενώ αρκετοί από αυτούς δηλώνουν έτοιμοι να πεθάνουν προκειμένου να υπάρξει αλλαγή.

12:15: ΜΠΑΧΡΕΪΝ: Ο ανώτατατος ιεράρχης των σιιτών του Μπαχρέιν, ο σεΐχης Ίσα Κάσεμ, δηλώνει ότι η αστυνομική παρέμβαση εναντίον των διαδηλωτών, που άφησε πίσω της τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς, ήταν μία «σφαγή» και ότι η κυβέρνηση έκλεισε την πόρτα στο διάλογο.

Ο ισχυρός αυτός ιερωμένος έχει σημαντική επιρροή στους σιίτες που αποτελούν την πλειοψηφία στα αραβικά κράτη του Κόλπου, γεγονός που τον καθιστά σημαντική φυσιογνωμία στην αναταραχή που επικρατεί στη χώρα. Αναλυτές λένε πως σπάνια κάνει αναφορές σε θέματα σχετικά με τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων και, όταν το κάνει, οι επισημάνσεις του είναι μετρημένες.

Ο Τζαουάντ Φαϊρούζ, μέλος του σιιτικού συνασπισμού Ουέφακ στο κοινοβούλιο, δήλωσε στο Reuters ότι ο σεΐχης Ίσα κάλεσε επίσης το λαό να ασκήσει πίεση για τα δικαιώματά του. “Είπε ότι πρέπει να επιμένεις στα αιτήματά σου. Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να μείνουν σιωπηλοί και πρέπει να βγουν στους δρόμους”, δήλωσε ο Φαϊρούζ ερμηνεύοντας τις δηλώσεις του Κάσεμ ως υποστήριξη των διαδηλώσεων.

Μια διαδήλωση υποστήριξης στην κυβέρνηση οργανώνεται για σήμερα το απόγευμα στη Μανάμα, έπειτα από την εβδομαδιαία προσευχή της Παρασκευής.

17:30: ΜΠΑΧΡΕΪΝ: Πυροβολισμοί ακούγονται γύρω από την πλατεία του Μαργαριταριού στη Μανάμα. Το αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί αληθινά πυρά κατά διαδηλωτών. Τουλάχιστον ένας είναι ο νεκρός και 20 οι τραυματίες από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με έναν φωτογράφο του Associated Press. Ωστόσο, ο ανταπορικής του αμερικανικού καναλιού NBC μεταδίδει ότι οι νεκροί γύρω από την πλατεία Μαργαριταριού είναι τέσσερις.

18:00: ΜΠΑΧΡΕΪΝ: Το νοσοκομείο της Μανάμα έχει γεμίσει με τραυματίες, σύμφωνα με το αλ-Τζαζίρα. Πολλοί από αυτούς είναι τραυματισμένοι στο κεφάλι, σύμφωνα με τον ανταποκριτή των New York Times.

This entry was posted in ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΝΕΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *