18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

7:35: ΛΙΒΥΗ: Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω κοινωνικών δικτύων και επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρούς κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά του Μουαμάρ Καντάφι.

►9:16: ΛΙΒΥΗ: Χιλιάδες διαδηλώτες που ζητούν πολιτικές ελευθερίες, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τερματισμό της διαφθοράς, βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Βεγγάζης και συγκρούνται με την αστυνομία που προσπαθεί να τους καταστείλει.

Όπως μεταδίδει το ραδιόφωνο του ΒΒC επικαλούμενο μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων η αστυνομία πυροβολεί και υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον 10 νεκρούς.

Επίσης στην πόλη Αλ Μπάιντα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ διαδηλωτές στήνουν σκηνές στους δρόμους της πόλης.

Η κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με το CNN, μεταδίδει εικόνες υποστηρικτών του Καντάφι που φωνάζουν συνθήματα υπέρ του.

Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι έχει πληροφορίες για τουλάχιστον 24 νεκρούς από τις διαδηλώσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης.

“Δεν χρειάζεται να βάζουν τις ζωές τους σε ρίσκο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους” τονίζει η οργάνωση.

12:57: ΛΙΒΥΗ: Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα στο Ιράκ, σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου, εξαιτίας των πολιτικών αναταραχών στον αραβικό κόσμο, όπως ανακοίνωσε η Λιβύη, η οποία και θα προεδρεύει στη σύνοδο κορυφής.

“Η προεδρία του Αραβικού Συνδέσμου αποφάσισε την αναβολή της επικείμενης συνόδου κορυφής λόγω των συνθηκών στις αραβικές χώρες”, μετέδωσε το επίσημο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana.

Ωστόσο, η παναραβική οργάνωση δεν έχει λάβει κανένα επίσημο αίτημα για επαναπρογραμματισμό της συνόδου κορυφή, όπως δήλωσε στο Κάιρο ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα. Ο Χάσαμ Γιούσεφ, στενός συνεργάτης του Μούσα δήλωσε:”Αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί συλλογικά. Εάν υπάρξει τέτοια πρόταση, η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί συλλογικά”

Το Ιράκ είχε ανακοινώσει στις 14 Φεβρουαρίου ότι η σύνοδος στη Βαγδάτη θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί στις 29 Μαρτίου.

15:00: ΛΙΒΥΗ: Τους 16 έφτασαν συνολικά οι νεκροί διαδηλωτές στη Λιβύη, από την Τρίτη που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές. Ο Ραμαντάν Μπρίκι, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Quryna της Βεγγάζης, επιβεβαίωσε, επικαλούμενος πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας τον απολογισμό αυτό, ενώ κατήγγειλε προβλήματα σύνδεσης με το διαδίκτυο, που δυσχεραίνουν τη λειτουργία της εφημερίδας του, προσκείμενης στον Σέιφ αλ Ισλάμ, γιο του Καντάφι.

Ωστόσο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) γνωστοποίησε σήμερα ότι οι νεκροί στη Λιβύη ανέρχονται σε 24 μέσα στο τελευταίο 48ωρο, διευκρινίζοντας ότι οι 8 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στη Βεγγάζη.

Στο μεταξύ, η λιβυκή αντιπολίτευση κατηγόρησε σήμερα τις αρχές ότι έδωσαν όπλα σε Αφρικανούς μετανάστες στο βόρειο τμήμα της χώρας, για να πυροβολούν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Η ενέργεια αυτή έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο έως και 30 ανθρώπων. Η λιβυκή ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Al-Youm αποκαλύπτει ότι ελικόπτερα προσγειώθηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να προμηθεύσουν με όπλα τους μετανάστες στις πόλεις Αλ Μπάιντα και Σάχατ, που βρίσκονται και οι δύο στη βόρεια ακτή της Λιβύης. Στην ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης αναφέρεται ακόμη, ότι στις συμπλοκές σκοτώθηκαν και τρεις από τους μετανάστες που είχαν προμηθευτεί με όπλα.

15:30: ΛΙΒΥΗ: Πολλοί κρατούμενοι εξεγέρθηκαν και δραπέτευσαν από φυλακή της Βεγγάζης, όπως δήλωσε ο διευθυντής σύνταξης της τοπικής εφημερίδας Quryna Ραμαντάν Μπρίκι. “Είχαμε μια εξέγερση στη φυλακή αλ Κουϊφίγια και μεγάλος αριθμός κρατουμένων δραπέτευσε”, είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι κρατούμενοι που διέφυγαν πυρπόλησαν στη συνέχεια το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, μια τράπεζα και αστυνομικό τμήμα της Βεγγάζης.

Στο μεταξύ, δύο διαφορετικές λιβυκές οργανώσεις στο εξωτερικό ανακοίνωσαν ότι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν πάρει τον έλεγχο της πόλης Αλ Μπάιντα στην ανατολική Λιβύη, έπειτα από τη συσπείρωση στους κόλπους τους και ορισμένων ντόπιων αστυνομικών.

“Η Αλ Μπάιντα βρίσκεται στα χέρια του λαού”, δήλωσε ο Τζιούμα αλ Ομάμι της οργάνωσης Αλληλεγγύη για τα Λιβυκά Ανθρώπινα Δικαιώματα. “Η πόλη έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του καθεστώτος του Καντάφι”, δήλωσε επίσης ο Φάθι αλ Ουαρφάλι, της Λιβυκής Επιτροπής για Αλήθεια και Δικαιοσύνη.

Οι πληροφορίες αυτές, οι οποίες σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις στηρίζονται σε τηλεφωνικές επαφές που είχαν με ανθρώπους στην πόλη αυτή των περίπου 250.000 κατοίκων, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

17:10: ΛΙΒΥΗ: Τέσσερις κρατούμενοι σκοτώθηκαν σήμερα στη Λιβύη από την αστυνομία, την ώρα που προσπαθούσαν να δραπετεύσουν από τη φυλακή Ελ Τζεντάιντα, κοντά στην Τρίπολη, σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.

“Κρατούμενοι αποπειράθηκαν να δραπετεύσουν από τη φυλακή Ελ Τζεντάιντα, αλλά οι φύλακες επενέβησαν και υποχρεώθηκαν ν’ ανοίξουν πυρ κατά των κρατουμένων, οι οποίοι έκαναν χρήση βίας. Οι συγκρούσεις προκάλεσαν το θάνατο τριών κρατουμένων. Η κατάσταση τώρα βρίσκεται υπό έλεγχο”, δήλωσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

18:25: ΛΙΒΥΗ: Στους 14 έφτασαν οι νεκροί από τις συγκρούσεις στην Αλ Μπάιντα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τον οποίο δημοσιοποίησε το Associated Press. Στους 20 οι νεκροί στη Βεγγάζη, σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται ιατρικές πηγές.

This entry was posted in ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΝΕΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *