18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

7:30: ΥΕΜΕΝΗ: Επίσης χθες στην Υεμένη, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 35 τραυματίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Σαναά και στο Άντεν, την ώρα που το κύμα αμφισβήτησης εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις της χώρας.

9:05: ΥΕΜΕΝΗ: Στους τρεις ανέρχονται οι νεκροί από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία στην πόλη Αντεν της νότιας Υεμένης, σύμφωνα με  νοσοκομειακή πηγή. Προηγούμενος απολογισμός από τα νοσοκομεία της πόλης έκανε λόγο για ένα νεκρό και δέκα τραυματίες το βράδυ της Πέμπτης.

Οι  συγκρούσεις συνεχίστηκαν αργά τη νύχτα σε διαφορετικές συνοικίες του Αντεν ανάμεσα σε εκατοντάδες διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ και σε αστυνομικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

13:25: ΥΕΜΕΝΗ: Χιλιάδες αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην πόλη Τάιζ της Υεμένης, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τους υποστηρικτές του προέδρου Άλι Αμπτνάλα Σάλεχ. Στο μεταξύ, τουλάχιστον 10.000 υποστηρικτές του καθεστώτος βγήκαν στους δρόμους της Τάιζ, 200 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαναά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Χιλιάδες αντικαθεστωτικοί παραμένουν στην πλατεία Χαρίγια (Πλατεία Ελευθερίας), όπου έχουν κατασκηνώσει εδώ και μέρες, όπως ακριβώς έκαναν οι Αιγύπτιοι στην πλατεία Ταχρίρ. Οι διαδηλωτές ετοιμάζονται για την προσευχή της Παρασκευής, στήνουν ακόμη περισσότερες σκηνές και συγκεντρώνουν φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ ετοιμάζουν ομάδες περιφρούρησης ώστε να εμποδίσουν τους υποστηρικτές του Σάλεχ να προσεγγίσουν την πλατεία.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ένα εκατομμύριο διαδηλωτές έχουν κατακλύσει την Τάιζ, μία πόλη τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, προκειμένου να δηλώσουν την υποστήριξή τους στον 68χρονο Σάλεχ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 32 χρόνια.

Οι εξελίξεις στην πλατεία Χαρίγια θα αποτελέσουν βαρόμετρο για την εξέγερση στην Υεμένη, σύμφωνα με τους αναλυτές. «Η Σαναά είναι σημαντική, αλλά η στάση των διαδηλωτών στην πλατεία Χαρίγια θα είναι καθοριστική», εκτιμούν.

14:25: ΥΕΜΕΝΗ: Οκτώ διαδηλωτές τραυματίστηκαν, όταν άγνωστος έριξε χειροβομβίδα στην πλατεία Χουρίγια, ανακοίνωσε η αντιπολίτευση.

16:05: ΥΕΜΕΝΗ: Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν από τη χειροβομβίδα που πέταξαν άγνωστοι στην πλατεία Χουρίγια της πόλης Τάιζ, όπου οι διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι για έβδομη συνεχή ημέρα.

Στην πόλη Άντεν τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες, όπως μετέδωσε το αλ Τζαζίρα. Βίαιες συγκρούσειες έχουν ξεσπάσει μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών στην περιοχή Χορ Μάκσαρ, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

This entry was posted in ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΝΕΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *