18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΕΝΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΑΜΑΡ ΚΑΝΤΑΦΙ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ…

Είκοσι νεκροί στη Λιβύη

Αιματηρές, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε τέσσερις πόλεις της Λιβύης, με 20 νεκρούς ,καταγγέλλει η εξόριστη αντιπολίτευση, αλλά τα κυβερνητικά ΜΜΕ αναφέρουν μόνον ειρηνικές, φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τρίπολη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η «ημέρα οργής» απέτυχε.

Για 20 διαδηλωτές νεκρούς από πυρά των καταδρομέων του στρατού, κάνει λόγο η εξόριστη αντιπολίτευση της Λιβύης

«Σήμερα οι Λίβυοι έσπασαν το φράγμα του φόβου», δήλωσε ο Φαΐζ Τζιμπρίλ, εκ των ηγετών της εξόριστης αντιπολίτευσης. Το αντιπολιτευόμενο σάιτ Al-Youm έγραψε ότι τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν στην πόλη Μπεϊντά από πυρά ελεύθερων σκοπευτών των δυνάμεων ασφαλείας. Διαδηλώσεις έγιναν εκεί χθες και προχθές, αλλά δεν είναι σαφές πότε σκοτώθηκαν διαδηλωτές. Κάτοικος στην Μπαϊντά δήλωσε πάντως στο «Ρόιτερ» ότι στην πόλη ξέσπασαν χθες συγκρούσεις, αμέσως μετά την κηδεία των δύο διαδηλωτών που είχαν σκοτωθεί μια μέρα νωρίτερα. Η πόλη είναι κοντά στη Βεγγάζη, όπου χθες έγινε πάλι, κατά την ιστοσελίδα, διαδήλωση, εναντίον της οποίας άνοιξε πυρ η αστυνομία και έξι άτομα σκοτώθηκαν. Η εφημερίδα «Κουρίνα», του δευτερότοκου γιου του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, ο οποίος προορίζεται για διάδοχος, έγραψε ότι εκδιώχθηκε ο αρχηγός των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη. Η οργάνωση Human Rights Watch με έδρα στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι οι λιβυκές αρχές συνέλαβαν 14 ακτιβιστές και συγγραφείς που σχεδίαζαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και ότι σε σημεία στη χώρα είχαν κοπεί χθες οι τηλεφωνικές γραμμές.

Επιβολή «τάξης» με καταδρομείς

Μολονότι οι αναλυτές θεωρούν ότι στη Λιβύη, για πολλούς λόγους (ένας είναι ότι η κυβέρνηση έχει λεφτά και μπορεί να εξαγοράσει κόσμο), δεν θα γίνει ό,τι έγινε στην Αίγυπτο, ο Φατχί αλ Ουαρφαλί, επικεφαλής της Λιβυκής Επιτροπής για Αλήθεια και Δικαιοσύνη, δήλωσε από την Ελβετία ότι στην Μπεϊντά σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 11 άτομα, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν, όταν οι αρχές έστειλαν καταδρομείς του στρατού εναντίον των διαδηλωτών. Ο Μοχάμεντ Αλί Αμπντελά, δεύτερος στην ηγεσία του εξόριστου Εθνικού Μετώπου για τη Σωτηρία της Λιβύης, δήλωσε ότι τα νοσοκομεία στην πόλη έχουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό υλικό για να περιθάλψουν τους τραυματίες, ωστόσο η κυβέρνηση αρνείται να τα προμηθεύσει. Ο Αμπντελά ανέφερε ότι 70 άτομα έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία από την Τετάρτη και οι μισοί έχουν σοβαρά τραύματα από πυροβόλα όπλα.

Ο Αλ Ουαρφαλί δήλωσε ότι ακόμη δύο άτομα σκοτώθηκαν χθες στην πόλη Ζεντάν και άλλος ένας σκοτώθηκε στην πόλη Ριζμπάν, περίπου 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, όπου κόπηκε το ρεύμα το βράδυ της Τετάρτης και παρέμεινε και χθες κομμένο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στην Τρίπολη πάντως τα πράγματα ήταν ειρηνικά. Στην Πράσινη Πλατεία διαδήλωσαν μόνον εκατοντάδες οπαδοί του Καντάφι κρατώντας φωτογραφίες του.

This entry was posted in ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΝΕΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *