17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΥΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Αίμα στην Υεμένη

Βράζει η Υεμένη, όπου χθες δύο άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία και οπαδούς του καθεστώτος, ενώ ο «ιός» του λαϊκού ξεσηκωμού έχει διαδοθεί στο Μπαχρέιν, όπου όμως τα πράγματα είναι κάπως πιο σύνθετα, γιατί η χώρα αποτελεί έδρα του αμερικανικού Πέμπτου Στόλου.

Οι διαδηλωτές στη Σαναά βάζουν φωτιά σε κυβερνητικά αυτοκίνητα φωνάζοντας: «Ο λαός απαιτεί την πτώση του προέδρου Σαλέχ»

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες στο Αντεν, όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε κάθε μέσο, ακόμα και πυρά εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Αλί Αμπντάλα Σαλέχ. Μετά από 32 χρόνια στην εξουσία και παρά τις υποσχέσεις του για μεταρρυθμίσεις, ο Σαλέχ δεν μπορεί να ηρεμήσει το λαό της Υεμένης. Μάλιστα χθες δήλωσε ότι οι διαδηλωτές «υπηρετούν ξένα συμφέροντα». Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία του Αντεν, που είναι η μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Υεμένης, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου. Στη συνέχεια κατέλαβαν το διοικητικό κέντρο της κοινότητας στη συνοικία Μανσούρα και έβαλαν φωτιά σε τέσσερα αυτοκίνητα. Πολλοί διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες σε αστυνομικό τμήμα και οι αστυφύλακες άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, όπως ανέφεραν, για να καλύψουν την υποχώρησή τους.

«Να πέσει το καθεστώς»

Στην πρωτεύουσα Σαναά, εκατοντάδες φοιτητές επιχείρησαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα να κάνουν πορεία στο προεδρικό μέγαρο, αλλά τους σταμάτησαν «οπαδοί» του Σαλέχ, οπλισμένοι με ρόπαλα, στιλέτα και πέτρες. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι οι «οπαδοί» επιτέθηκαν στους φοιτητές αμέσως μόλις αυτοί βγήκαν από το Πανεπιστήμιο φωνάζοντας συνθήματα όπως «ο λαός απαιτεί την πτώση του καθεστώτος». Οι φοιτητές απάντησαν πετώντας πέτρες και η αστυνομία επενέβη πυροβολώντας στον αέρα για να χωρίσει τους αντιπάλους. Τρεις δημοσιογράφοι, εκ των οποίων ο ένας φωτογράφος του Ασοσιέιτεντ Πρες και ο άλλος εικονολήπτης του Αλ-Τζαζίρα, ξυλοκοπήθηκαν από τους «οπαδούς» του προέδρου. Στη Σαναά έγινε και μεγάλη διαδήλωση δικαστών που ζητούν ανεξαρτησία. Διαδηλώσεις έγιναν και στην πόλη Ταΐζ.

Διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν

Στη βόρεια ακτή της σαουδαραβικής χερσονήσου, στο μικροσκοπικό βασίλειο του Μπαχρέιν, χιλιάδες διαδηλωτές ενώθηκαν με τους εκατοντάδες που έχουν στήσει σκηνές στην Πλατεία του Μαργαριταριού και ξενυχτούν, ζητώντας «πραγματική συνταγματική μοναρχία». Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε συγγνώμη για το θάνατο των δύο διαδηλωτών (Δευτέρα και Τρίτη) και δήλωσε ότι θα συλληφθούν οι ένοχοι, που εικάζεται ότι είναι αστυνομικοί. Οι διαδηλωτές, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης, είναι σιίτες. Η βασιλική οικογένεια είναι σουνίτες. Η αντιπολίτευση ζητεί κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Θεωρεί ότι η σιιτική πλειοψηφία υφίσταται διακρίσεις σε δουλειά, κοινωνικές παροχές και δημόσιες υπηρεσίες. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι είναι «πολύ ανήσυχη» για την κατάσταση στη χώρα. Η ανακοίνωση ερμηνεύεται ως ένδειξη της στρατηγικής σημασίας που αποδίδουν οι ΗΠΑ στο μόλις 741 τετραγωνικών χιλιομέτρων κράτος.

This entry was posted in ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΝΕΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *